Menu Sluiten

Neural Reset Therapy® (NRT)

NRT behandeling

Neural Reset Therapy® (NRT) is een relatief nieuwe therapievorm, die door Lawrence Woods in Amerika is ontwikkeld en in 2019 naar Nederland is gebracht. Deze bijzondere therapie verwijdert pijn in spieren en ander zachte weefselstructuren op een pijnloze en ongebruikelijk snelle manier. Het onderscheidt zich van andere klachtgerichte therapieën, doordat NRT:

  • pijnloos is;
  • zeer effectief is binnen een relatief korte tijd;
  • over de kleding heen kan worden gegeven;
  • zonder olie of lotions e.d. wordt toegepast.

Wat gebeurt er nu precies bij NRT?

In ons lichaam zitten speciale zenuwbundels, die we mechanoreceptoren noemen. Deze receptoren reageren bijvoorbeeld op druk, snelheid, trillingen, stretch en andere stimuleringen.

Bij NRT activeer ik gedurende een korte tijd de receptoren van een aangedane spier door de spier in een bepaalde stand te houden of deze in een bepaalde richting te bewegen en de cliënt te vragen lichte weerstand te bieden. De receptoren sturen de boodschap, die deze bewegingen geeft, naar het centrale zenuwstelsel, die de spier zal ‘resetten’ tot een normale optimale neurologische tonus. Door deze ‘reset’ zal de pijn in een stramme of pijnlijke spier vaak binnen tientallen seconden aanzienlijk verminderen of verdwijnen. Vaak wordt er na 1 sessie al behoorlijke verlichting van de klachten door de cliënt ervaren. Om een nog beter resultaat te verkrijgen, zou het beter zijn om meerdere NRT sessies te doen.

Neural Reset Therapy® versus Triggerpoint therapie

Neural Reset Therapy® is gerelateerd aan triggerpoint therapie. Toch zijn er verschillen. Zo werkt NRT bijvoorbeeld op de gehele spier, dus ook op alle triggerpoints in de spier. En niet onbelangrijk, NRT is een pijnloze therapie, terwijl bij triggerpoint therapie manueel op de triggerpoints wordt gedrukt. Dat kan voor sommige mensen best een pijnlijke ervaring zijn, ook al wordt er goed rekening gehouden met de pijngrens van de cliënt. Bovendien wordt met NRT sneller verbetering geboekt. Met triggerpoint therapie zijn, afhankelijk van hoe lang de klacht al bestaat, vaak meerdere sessie nodig voor het bewerkstelligen van blijvende resultaten.

Duur van de NRT-behandeling

De duur van de NRT-behandeling (45 of 60 minuten) is afhankelijk van hoeveel spieren betrokken zijn bij de klacht. Mocht je twijfelen welke duur je moet boeken, laat dan even een berichtje achter via whatsapp of e-mail en dan kunnen we in samenspraak bepalen wat het beste is.