Wij volwassenen vinden het heerlijk ontspannend om een massage te ontvangen. En dat is zeker niet anders voor babies of kinderen in het algemeen. Naast de ontspanning heeft babymassage ook een positieve invloed op de ontwikkeling van je kindje. In deze blog leg ik uit wat de babymassage inhoudt, welke positieve effecten de massage teweeg brengt en wat je moet weten voordat je de massage gaat geven.
Wat is babymassage?
Babymassage is vooral een zachte en liefdevolle manier om met je baby te communiceren. Afhankelijk van hoe je kindje zich voelt geef je een hele lichaamsmassage of masseer je bijvoorbeeld enkel het buikje of de armpjes en beentjes. De massage stem je altijd af op de behoeften van je baby. Als je de massage inbouwt in het dagelijkse ritme van je kindje dan raakt het eraan gewend en zal het zelfs uitkijken naar de massage. Het is even een momentje waar je volle aandacht voor elkaar hebt. Het helpt de band tussen ouder en kind te versterken, door de huid-op-huidcontact. De babymassage is dus ook bij uitstek geschikt voor vaders en hun baby om hechting te bevorderen. Via je aanrakingen geef je warmte en geborgenheid aan je kind.
De voordelen van babymassage op een rij
De babymassage heeft op zowel het lichamelijke als het emotionele vlak een positieve invloed op de ontwikkeling van je baby. Hieronder een aantal voordelen op een rij, babymassage:
– zorgt voor ontspanning van het lichaam;
– heeft een positief effect op de slaap (beter en dieper);
– stimuleert de bloedsomloop;
– stimuleert de spijsvertering (de massage helpt bij darmkrampjes en verstopping);
– stimuleert het immuunsysteem (betere weerstand);
– stimuleert de ontwikkeling van de hersenen en het centrale zenuwstelsel;
– je baby leert reageren op signalen en wordt door de massage bewuster van zijn/haar lijfje;
– zorgt voor een hechtere band tussen ouder en kind;
– geeft je kindje geborgenheid en vertrouwen, het wordt vaak liefdevol en met aandacht aangeraakt;
– zorgt voor meer zelfvertrouwen;
– zorgt, door toename van de gelukshormonen, voor een afname van de
stresshormonen cortisol en adrenaline (vermindert stress en onrust)
– is daardoor ook heel fijn om te geven aan babietjes die (om welke reden ook) veel huilen.
Waar houd je rekening mee voor en tijdens de massage?
Check vooraf altijd of er geen sprake is van belemmeringen voor de babymassage.
Als je baby ziek is, griep en/of koorts heeft dan komt een massage te heftig binnen omdat het lichaampje al volop aan het werk is. Dus dan masseer je niet. Controleer altijd even of je baby niet allergisch is voor de olie die je gebruikt (eerst een beetje olie in de knie- of elleboogplooi). Heb je een koortslip dan is het beter om niet te masseren in de periode van baasjesvorming vanwege het besmettingsgevaar. Vooral babies onder de 4 maanden zijn extra vatbaar voor het virus.
Zorg ervoor dat de ruimte waarin je masseert een aangename temperatuur heeft (minimaal 22-23 graden). Het is ook belangrijk dat de ruimte rust uitstraalt en dat er weinig afleiding is door omgevingsgeluiden. Een zacht, ontspannend muziekje op de achtergrond bevordert de rust.
Het beste tijdstip voor de massage is tussen 2 voedingen door. Als je baby net een vol buikje heeft of juist hongerig is kan hij of zij zich onrustig voelen tijdens de massage.
De massages geef je in een heel langzaam tempo, vol intentie en aandacht. We gebruiken niet veel druk, maar het moet ook niet te aaierig (kietelig) zijn. Beweeg zelf ook met de massagebewegingen mee, zo worden de aanrakingen rond en soepel en dat bevordert de ontspanning (ook voor je eigen houding is het belangrijk dat je mee beweegt tijdens de massage).
Meer weten?
Heb je zelf een (klein)kindje tussen de 6 weken en 9 maanden en zou je ook graag willen leren hoe je je (klein)kindje kunt masseren, kijk dan op de website voor verdere info en neem contact op. Bij Massagepraktijk Aylin kun je je opgeven voor een privé workshop en de duur van de workshop is 3 sessies van 1,5 uur. Het is ook heel leuk om bijvoorbeeld samen met een vriendin te doen die ook een kindje heeft van deze leeftijd.
Wil je eerst checken of de babymassage iets is voor jou en je kindje, dan kun je ook altijd een afspraak maken voor een gratis proefles.