Menu Sluiten

Massage…Een overbodige luxe?

 

Massage… Een overbodige luxe?

Als je denkt aan een massage, dan denk je vast: heerlijke ontspanning! Hoort bij een dagje sauna, even me-time! Of: als ik hard gesport heb, ben ik wel toe aan een massage.

Massage wordt vaak nog geassocieerd met een luxe-product, iets dat je moet verdienen door hard te werken (of te sporten), of iets dat is weggelegd voor de rijkeren onder ons. Het is zeker niet iets wat je zomaar regelmatig zou moeten ondergaan, dure bedoeling!

Gelukkig is de trend de afgelopen jaren dat we steeds bewuster zijn gaan leven, we proberen gezonder te eten (we zijn in elk geval kritischer!), we proberen meer te bewegen, we smeren niet meer zomaar van alles op onze huid en gelukkig zijn er dus ook steeds meer mensen die regelmatig naar de masseur gaan. Een masseur vind je tegenwoordig bijna op elke hoek van de straat en je hoeft dus niet eerst naar een poepchique wellnesscenter om er één te ondergaan. Daardoor is massage ook een stuk betaalbaarder geworden en net zo fijn.

Is massage vooral een luxe die we ons nu wat meer kunnen permitteren of kan je lichaam het echt wel goed gebruiken? Waarom is het goed om naar de masseur te gaan? Hieronder in elk geval 4 redenen uitgelicht.

Wederopbouw vs. roofbouw
In de huidige tijd leven we zo veel sneller dan onze opa’s en oma’s deden. We hebben naast ons werk, het gezin en het huishouden ook nog een druk sociaal leven, hobby’s en kinderen die op sport, muziek en andere activiteiten zitten. We hebben bovendien veel meer informatie te verwerken, zijn bijna 24 uur bereikbaar op mobiel, iPad, laptop, etcetera (we willen zo weinig mogelijk van de wereld missen). Daarnaast doet het merendeel van ons voornamelijk zittend werk achter een PC . Ons lichaam is in de basis niet gemaakt om lang te zitten. Als je verder ook nog eens weinig beweegt, rookt en/of drinkt, slechte eetgewoonten hebt en onvoldoende rust neemt (lees: slaapt), ga er dan maar vanuit dat je behoorlijk veel roofbouw op je lichaam pleegt. Hoe kun je je lichaam helpen om beter in balans te zijn?
Naast een bewuster leven is vooral rust heel belangrijk. Rust zorgt ervoor dat je lichaam zijn reserves weer kan opbouwen. Rust betekent voldoende slaap, maar ook voldoende ontspanning gedurende de dag. Sommigen gaan voor ontspanning  in de tuin zitten met een kopje thee, een uurtje mediteren, anderen een boek lezen of muziek luisteren. Maar ook een uurtje massage zo nu en dan zorgt ervoor dat je lichaam er weer tegenaan kan. Het voordeel van een uurtje boeken bij de masseur is dat je, als je dat eenmaal hebt gedaan, er niet meer makkelijk onderuit kan. Je hebt vrij geregeld, nu eenmaal de afspraak gemaakt en je weet dat je er hoe dan ook voor gaat betalen, dus..you might as well enjoy it! Als je voor jezelf regelmatig een afspraak maakt, weet je in elk geval zeker dat je die ontspanningsmomenten in je pocket hebt.

“The doctor of the future will give no medicine, but will interest patients in the care of the human frame, in diet and in the cause and prevention of disease” – Thomas A. Edison

Work, work, work, work, work, work…
Zoals al eerder aangegeven doen velen van ons voornamelijk zittend werk achter de computer. En wij zijn in essentie niet gemaakt om lang achtereen te zitten. Tijdens het werk achter de PC zijn onze spieren bovendien continu licht gespannen. Zelfs in ergonomische zithouding. Denk maar aan een mailtje tikken, we spannen dan onze strekspieren in de onderarmen continu aan. Maar ook onze schouders zijn vaak licht opgetrokken. Onze onderrug staat door het zitten voortdurend onder druk. Structureel om de twee uur even een ommetje maken is cruciaal om het lichaam weer te ontspannen. Maar is dit voldoende?

Door het continu licht aanspannen van de spieren wordt de doorbloeding aanzienlijk minder. Het gevolg is dat afvalstoffen minder goed kunnen worden afgevoerd en dat er ook minder zuurstofrijk bloed kan worden aangevoerd. De spieren kunnen daardoor niet goed en snel genoeg herstellen. Hierdoor ontstaan vage pijnklachten. Als deze genegeerd worden, kunnen ze in het ergste geval overgaan in RSI klachten. Revalidatie kan dan maanden duren.

Door je periodiek te laten masseren, kun je RSI voorkomen. De massage zorgt namelijk voor betere doorbloeding van de spieren: dus ook voor betere afvoer van afvalstoffen en aanvoer van zuurstof- en voedingsrijk bloed. Slimme werkgevers zorgen dus voor regelmatige stoelmassages op het werk. Maar als je dat niet hebt, zorg dan in elk geval goed voor jezelf.

“So many people spend their health gaining wealth and then have to spend their wealth to regain their health” – A.J. Reb. Mater

Een kop vol..stresssss..

Naast een slechte leefgewoonte en/of werkhouding, is langdurige stress nog een factor die funest is voor je gezondheid. Te lang (onnodige) stress kan zorgen voor allerlei kwalen. Langdurige stress kan leiden tot overspannenheid en uiteindelijk zelfs tot een burn out. Wat kan een masseur voor je betekenen als je te kampen hebt met veel negatieve stress? Een masseur of massagetherapeut kan er in elk geval voor zorgen dat je spanningsklachten in je lijf verminderen, je ook bewust maken van hoe je lichaam reageert op de stress en zorgen voor algehele ontspanning. Je moet er uiteraard wel voor open staan en jezelf toelaten te ontspannen. Als je het toelaat, kun je misschien ook je hoofd laten ontspannen. En een ontspannen hoofd kan ook weer helderder denken. Misschien doe je nog interessante bevindingen op.

“To keep the body in good health is a duty…otherwise, we shall not be able to keep our mind strong and clear” – Buddha

My body is a temple and I charish it!
Last but not least…Je hebt maar één lichaam, houd ervan en zorg er goed voor. Gun jezelf die massage, niet als beloning omdat je zo hard gewerkt hebt de laatste tijd of een bijzondere prestatie hebt verricht, maar gewoon omdat jij het waard bent. Kies voor een momentje genieten in het hier en nu, waarbij je je even niet hoeft druk te maken over wat is geweest of nog komt.

“It’s not selfish to love yourself, take care of yourself, and to make your happiness a priority. It’s necessary” – Mandy Hale

Er zijn nog tal van andere redenen te noemen waarom massage goed voor je is, maar eigenlijk komt het allemaal neer op het volgende: massage draagt bij aan preventief onderhoud van je lichaam én geest. Mensen zijn vaak geneigd om pas naar een masseur te stappen als de klachten er al zijn. Wees je klachten voor en boek een massage als je gezond bent. Door jezelf regelmatig een onderhoudsmoment te gunnen, ben je beter bestand tegen van alles wat er op je pad komt. Dus nee, massage is zeker geen luxe product wat mij betreft, het is meer een noodzakelijk goed. En je weet het nu, praktisch op elke hoek van de straat is wel een professioneel masseur te vinden, je hoeft niet ver te zoeken…