Menu Sluiten

Mogelijke effecten van de massagebehandeling

Massage spieren- Massagepraktijk Aylin

Voor het schrijven van deze blog werd ik getriggerd door een cliënte die laatst langs was geweest voor de massage. Een paar dagen na de massage deed ze haar beklag over het ervaren van kou tijdens de massage en het krijgen van diarree in de dagen na de massage. Ik had zelf in de praktijk nog niet eerder zo’n reactie teruggekregen, maar het is zeker niet ongewoon.

Naast ontspanning en verlichting van klachten zijn de meest voorkomende bijwerkingen van een massage hoofdpijn en/of 1 à 2 dagen na(spier)pijn bij behandeling van stijve spieren. Dat vertel ik cliënten ook vaak na de massage. Maar daarnaast is er een aantal effecten van massage die je mogelijk niet gelijk zou verwachten. Hieronder zet ik de mogelijke effecten uiteen en maak ik onderscheid tussen reacties die kunnen optreden tijdens en na de behandeling.

Reacties/effecten tijdens de massage

 •  Transpireren, koud of warm worden;
 • Tijdelijk gevoel van onwel zijn;
 • Prikkelingen, jeuk/kriebel of tintelingen voelen;
 • Slaperigheid, diepe ontspanning;
 • Gevoel alsof je de benen/voeten niet meer voelt, high gevoel;
 • Opkomen van emoties.

Reacties/effecten kort na de massage

 • Duizeligheid, zweverig gevoel;
 • Op wolkjes lopen;
 • Energiek gevoel (alsof je er weer flink tegenaan kunt);
 • Slaperig, suf of loom gevoel;
 • Meer/minder eetlust;
 • Misselijkheid.

Reacties/effecten dagen na de massage

Door de massage komen afvalstoffen vrij en als gevolg daarvan kunnen de volgende reacties optreden:

 • Donkerdere urine (soms met sterkere geur);
 • Meer transpiratie;
 • Grotere darmafscheiding (eventueel diarree, stinkend met gas, andere kleur).

Overige reacties na de massage:

 • Tijdelijk verergeren van klachten of terugkeer van klachten die later weer verdwijnen;
 • Veranderde gevoelens op allerlei gebieden;
 • Beter slapen;
 • Verbetering huid- en weefselspanning.

Zoals je hier hebt kunnen lezen zijn er dus diverse reacties en effecten te verwachten na een massage. Ik adviseer daarom ook altijd om na de massage vooral goed (het liefst water) te drinken om de vrijgemaakte afvalstoffen snel het lichaam te laten verlaten. En wees extra lief voor jezelf: het is verstandig én heerlijk om jezelf direct na de massage even een moment van rust te gunnen.

17 Comments

 1. Ellis

  Goede dag. Ik ben mindervalide al 30 jaar. Mijn spieren zitten heel vast. Veel triggerpoint . En mijn bindweefsel is verkleeft. Ik kan moeizaam paar stapjes achter elkaar lopen. Ik kan niet sporten doe 2x of meer oefeningen per dag. Heb longembolie en nu 4x daags puffers dat gaat nu goed. Ik heb erge pijn en na behandeling zware benen of armen. Door de pijn masser ik t weer kan bv bewegingen anders moeilijk maken. Krijg steeds meer pijn maar probeer dan juist meer te masseren. Moet ik meer rust nemen? En wat kan ik nog meer doen om erger te voorkomen. Ik heb na trggerpointsmassage ook voetrefelexi gehad dit maakt veel las . En heb chitopraktische behandelingen.nodig om mijn lichaam in de juiste stand te houden .

 2. Debbie

  Ik heb afgelopen vrijdag een hele goede triggerpoint massage ondergaan, last van een pijnlijke spier bij de ruggengraat, schouder en nek. Ik ben flink onder handen genomen, maar heeft wel gewerkt. Ik heb wel wat last 3 dagen erna, af en toe een steek bij de rug en uitstraling naar de borst spier. Zou dat door het kraken kunnen komen?

  • Perihan Snel-Dönerler

   Hoi Debbie, We zijn weer een paar dagen verder, dus hopelijk zijn de beschreven klachten weggetrokken. Na een klachtenbehandeling als een triggerpointbehandeling is het inderdaad mogelijk dat je een paar dagen napijn ervaart. Meestal max 2 a 3 dagen. Ik weet niet precies wat je bedoelt met kraken, want naar mijn weten wordt er niet gekraakt bij een klassieke triggerpointbehandeling. De triggerpoints worden bij een triggerpointmassage manueel behandeld door druk of een korte strijkbeweging ter plaatse en niet te hard (pijn moet nog draaglijk zijn, max pijncijfer 7). Eventueel wordt er een “pin and stretch” toegepast waarbij jijzelf of de therpeut de spier strekt en er tegelijkertijd druk uitgeoefend wordt op de betreffende triggerpoint voor extra effect. Ik weet niet of je dat misschien bedoelt? Als de steek bij de rug en uitstraling naar de borstspier nog niet over zijn, zit er mogelijk nog wat vast. Dan is het wellicht goed om je therapeut weer te contacteren. En bij twijfel kun je uiteraard ook altijd je huisarts raadplegen. Succes!

 3. Vincent Rondwijk

  Ik hoor ook regelmatig dat je lichaam verschillend kan reageren op een massage. Zelf geloof ik ook dat het te maken heeft met de ontgiftende werking van een massage. Zelf merk ik vaak dat ik veel dorst heb en meer zweet. Gelukkig is dit een goed teken en betekent het dat je lichaam gifstoffen uitscheid.

 4. Carmen

  Inmiddels twee keer bij Perihan geweest voor een triggerpoint &massage heerlijk ontspannen en genieten. Perihan is zo ontzettend lief, warm en gastvrij, ze neemt alle tijd voor je!
  Perihan is erg goed in haar vak.Ik kijk alweer uit naar volgende week meteen voor mijn dochter ook een afspraak gemaakt.

  • Perihan Snel-Dönerler

   Dank je wel Carmen voor je lieve reactie en fijn dat je je zo op je gemak voelt ;). Ik zie jou en je dochter over een paar daagjes!

 5. Angelique

  Hallo,

  Ik ben gister gemasseerd bij een taise massagesalon. Dit omdat ik een hele grote behoefte had aan ontspanning. Maar ik heb meer pijn geleden dan dat ik mij heb kunnen ontspannen. Was mij vooral rot geschrokken toen ze opeens mijn nek een slag omdraaide. En ook dat enge geluid erbij bah.

  Nu ben ik vanmorgen wakker geworden met heel erg veel hoofdpijn en nekklachten. Daarnaast ben ik de hele dag misselijk. Zo misselijk dat het steeds dreigt tot braken.

  Ik maak mij nu een beetje zorgen.

  Is dit normaal? En zo ja, wat gebeurt er allemaal met mijn lichaam nu?

  • Perihan Snel-Dönerler

   Beste Angelique,

   Ik kan me voorstellen dat je je een beetje zorgen maakt. Mogelijk heeft de harde aanpak ervoor gezorgd dat je nu extra veel last hebt van napijn van de behandeling. Dat hoeft niet persé schadelijk te zijn, maar het kan wel heel vervelend zijn. Het spierweefsel wordt tijdens de massage losgekneed, waardoor het weefsel toch wat wordt beschadigd en dat moet herstellen. Mogelijk heb je tijdens de massagebehandeling je soms ook wat schrapgezet (spieren aangespand om de pijn te verdragen) en als toch al strakke (en nu ook nog eens aangespannen) spieren stevig worden aangepakt, dan kan dat zorgen voor extra onnodige napijn. Hoofdpijn kan komen doordat je te weinig gedronken hebt na de massage. Het losmaken van de nekspieren heeft ook tot gevolg dat er meer zuurstoftoevoer naar de hersenen plaatsvindt en dat kan ook tijdelijk zorgen voor hoofdpijn en de hoofdpijn kan ook weer misselijkheid tot gevolg hebben. Over het plots draaien van de nek, durf ik geen uitspraak te doen. Ik weet zelf niet in hoeverre dat goed of slecht doet. Er zijn kundige behandelaars die deze techniek toepassen en waarbij de werking positief is. Je geeft verder aan dat je vooral ontspanning nodig had, komt dat door spanningen/een stressvolle periode? Ik merk in mijn eigen praktijk dat als mensen tegen overwerken of burnout aanlopen, een massage sowieso heftiger binnen kan komen. Dat wil zeggen, dat ze na de behandeling meer last hebben van na-effecten en ook tijdens de behandeling meer pijn ervaren. De kracht van massage, wordt nog weleens onderschat, maar de behandeling kan soms dus best heftig binnenkomen. Ik hoop dat ik je vraag zo wat heb kunnen beantwoorden en dat de misselijkheid en hoofdpijn vandaag al wat minder is. Mocht je het niet vertrouwen of het wordt erger, dan adviseer ik je om zeker even contact op te nemen met de huisarts.

   Ik wil je verder sowieso adviseren om voor een eventuele volgende keer bij de behandelaar vooraf altijd aan te geven wat je wensen zijn. Dus als je vooral voor ontspanning komt, lijkt het me niet direct logisch dat je een stevige behandeling krijgt (alhoewel een stevige massage ook best ontspannend kan werken, dat is per persoon verschillend). Verder mag/moet je ook tijdens de behandeling ten allen tijden aangeven als het te pijnlijk is of om welke reden dan ook niet prettig is. Dan kan de behandelaar de behandeling daarop aanpassen. Ieder mens is weer anders, heeft een andere pijngrens of verwachting van een behandeling en daar moeten wij als behandelaars elke keer onze aanpak op aanpassen. Ik wens je veel sterkte en beterschap toe!

 6. Mandy

  Hallo,

  Ik ben donderdag gemasseerd ( met die hete stenen) en zonder hete stenen! Nu zat het heel erg vast bij mij dus ben aardig aangepakt!

  Nu is mijn vraag het is vandaag zondag en stond vanmorgen op met zoveel hoofdpijn

  Is dit normaal 3 dagen daarna?

  • Perihan Snel-Dönerler

   Beste Mandy,

   Bedankt voor je bericht. Meestal treedt een eventuele hoofdpijn al vrij direct op, dus na de behandeling of op dezelfde dag. Soms kan het ook zo zijn dat je er de volgende ochtend mee opstaat. Het is erg belangrijk om op de dag van de massage ruim voldoende te drinken om ervoor te zorgen dat eventuele vrijgekomen afvalstoffen goed worden afgevoerd. Heb je mogelijk te weinig gedronken? Verder kunnen er natuurlijk ook andere factoren zijn geweest in de voorbije dagen na de massage, die ervoor hebben gezorgd dat je zondag met hoofdpijn bent opgestaan. Dus dan is niet persé de ondergane massagebehandeling de oorzaak van de hoofdpijn. Het is goed om even voor jezelf na te gaan of er nog andere zaken zijn (stress/spanning, minder koffie in het weekend, alcohol, opgelopen verkoudheid/griep, etcetera) die de hoofdpijn voor jou hebben kunnen veroorzaken. Ik hoop voor je dat de hoofdpijn inmiddels is weggetrokken. Mocht je er nu nog steeds last van hebben en je maakt je er zorgen om, dan kun je altijd even contact opnemen met je huisarts. Veel sterkte nog!

   Met vriendelijke groet,
   Perihan Snel
   Massagepraktijk Aylin

 7. Dennis

  Hallo massage praktijk kaylin,

  Ik heb zojuist een intensieve thaise medische massage gehad van 1.5 u
  En nu zie ik opeens wazig. Ik knipper en zodra me ogen open gaan is het wazig. Dan moet ik even niet knipperen en herstelt het beeld zich weer grotendeels.
  Is dit normaal?

  Met vriendelijke groet,

  Dennis

  • Perihan Snel-Dönerler

   Beste Dennis,

   Bedankt voor je bericht. Er kunnen tal van reacties optreden na het ontvangen van een behandeling. Ik weet natuurlijk niet wat voor soort behandeling je hebt ondergaan en wat je klachten zijn/waren. Ik ben bovendien geen ervaringsexpert op het gebied van Thaise massage. Mijn eigen ervaring is dat mensen soms, doordat ze bijv lang met hun ogen dicht hebben gelegen met hun hoofd in de hoofdsteun, daarna weer even moeten landen. Soms is het zicht even wat vertraagd of men kan wat duizelig zijn, zeker na een intensieve nekbehandeling. Voor zover ik zelf heb ervaren is dat vaak slechts van korte duur en is het over het algemeen grotendeels weg als ze de praktijk weer verlaten. Even rustig de tijd nemen om bij te komen na de behandeling, vind ik daarbij belangrijk. Ik zou zeggen dat het nu de volgende ochtend, al wel weg is getrokken. Mocht dat niet zo zijn en je maakt je er zorgen over, dan zou ik zeker even de huisarts raadplegen en eventueel deze vraag ook neerleggen bij de betreffende behandelende therapeut. Ik neem aan dat hij of zij gespecialiseerd is in deze (medische) behandeling en daardoor ook beter weet dan ik in hoeverre dit normaal is en hoe lang het kan duren. Ik wens je veel sterkte! Vriendelijke groeten, Perihan Snel

 8. Marie de Jonge

  Bedankt voor het delen van de effecten van massagebehandelingen. Wanneer ik terugkom van mijn fysiotherapeut heb ik soms ook last van een loom gevoel. Ik denk dat dit vooral door de inspanning komt en mijn lichaam rust nodig heeft om te herstellen.

 9. I. de Boer

  Ik heb vorige week dinsdag In Haarlem een Thaise massage gehad.
  Mijn onderbenen zijn flink aangepakt met als gevolg dat het nu, na een week, nog pijnlijk is alsnog erover heen strijk.
  Is dat normaal?

  • Perihan Snel-Dönerler

   Beste Iris,

   Na een massage kan er wat napijn optreden en deze duurt normaal gesproken circa 1 tot 3 dagen na de massage. Ik ben niet erg thuis in de thaise massage, maar het lijkt mij dat de pijn na een week wel over moet zijn of in elk geval een stuk minder moet zijn dan net na de massage. Dus als het wel al behoorlijk is afgenomen, kun je het nog even een paar daagjes afwachten. Twijfel je of het wel helemaal goed is gegaan, dan kun je de vraag of het normaal is uiteraard ook neerleggen in de massagepraktijk waar je bent geweest of voor de zekerheid even navraag doen bij je huisarts. Veel beterschap en hopelijk is het gauw over!

   Warme groeten, Perihan Snel
   Massagepraktijk Aylin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

/nieuws/mogelijke-effecten-massagebehandeling/