Menu Sluiten

Stijve nek en schouders bij het opstaan

De zomervakantie is bijna voorbij en de meeste mensen met schoolgaande kinderen zijn al terug van vakantie. Nu heb ik zelf met mijn gezin een héééérlijke vakantie in Kroatië gehad, in een mooi appartementje met praktisch privézwembad en een mooie tuin eromheen. Alles is goed bevallen, behalve…de bedden. Oh dat was een ramp! Gelijk na de eerste nacht had ik al een behoorlijke stijve nek door mijn veel te hoge dikke kussen. Dus ik ben dan ook erg blij dat ik nu alweer meer dan een week in mijn eigen vertrouwde bedje slaap. Een goed bed, matras en hoofdkussen is zo belangrijk voor je lijf! Mijn eigen stijve nekervaring was wel een inspiratie voor deze blog. Ik ben vast niet de enige met zo’n ervaring. Mogelijk heb je het zelf weleens of geregeld dat je opstaat en opeens je nek niet meer kunt draaien. En misschien moet je voor je werk wel veel op reis en bezorgen de verschillende bedden je nekpijn? Hieronder geef ik tips om een stijve nek en schouders te verlichten. Ze hebben mij in elk geval goed de dag(en) door geholpen.

1. Rekken en strekken met beleid

Op het moment dat je wakker wordt en wilt opstaan, kun je het beste nog even rustig zitten met je benen over de bedrand en voeten op de grond. Ga zo ontspannen mogelijk zitten met rechte rug en schouders hangend omlaag. Doe de volgende oefeningen een paar keer langzaam achter elkaar.

Nek
Draai eerst je hoofd langzaam naar links, midden en naar rechts. Breng je hoofd langzaam naar voren met de kin richting je borst en vervolgens naar achteren (overdreven langzaam en uitgebreid “ja” knikken). Rek vervolgens je nek iets op door je hoofd naar de zijkant te brengen richting je schouder (je linkeroor gaat richting je linkerschoudertop daarna wissel je van kant en gaat en je rechteroor richting je rechterschoudertop). Probeer voorzichtig te strekken en ga zeker niet overstrekken.

Schouders
Draai met beide schouders tegelijkertijd een rondje naar voren. En vervolgens een rondje naar achteren. Je kunt je schouders ook om en om een rondje naar voren laten draaien (dus bijv eerst de rechterarm en daarna de linkerarm en dit een paar keer herhalen). En daarna laat je je schouders om en om een rondje naar achteren draaien. Til je schouders tot slot diep inademend hoog op, even vasthouden, en laat ze dan met een diepe uitademhaling naar beneden “vallen”.

Als het goed is, merk je dat je spieren na deze oefeningen al minder stijf aanvoelen dan toen je net opstond.

2. Warme douche

Neem direct na de oefeningen een warme douche om het lichaam verder op te warmen. De warme waterstralen ontspannen de spieren en verbeteren de doorbloeding. En een verbeterde doorbloeding zorgt er weer voor dat zuurstofrijk bloed naar de stijve spieren kan stromen en zijn werking kan doen.

Mijn nek voelde al een stuk beter aan na de oefeningen en de warme douche.

3. Paracetamol

Ik ben normaal gesproken geen voorstander van pijnstillers, dus ik zou het ook niet zomaar aanraden. Maar toch is een paracetamolletje innemen in deze niet zo gek. Een stijve nek voelt vermoeiend. Zeker als je een drukke (werk)dag voor de boeg hebt, sta je niet te wachten op dat zeurende, vermoeide gevoel dat je ervaart. De pijn in je nek zorgt er bovendien voor dat je deze spieren onbewust anders (pijnvermijdend) gebruikt dan normaal, waardoor ook de omringende spieren verkrampt kunnen raken. En gedurende de dag kunnen stijve nekspieren ook hoofdpijn uitlokken. Door het slikken van een paracetamol blijf je bovengenoemde punten voor en zo heeft paracatamol een positief bijdrage tot een snel herstel van de nekklachten.

4. Zelfmassage

De gebieden in je nek en schouders kun je prima zelf masseren met de vingertoppen. Zorg er dan wel voor dat je de arm waarmee je masseert ook ondersteunt (bijv elleboog op tafel), zodat deze niet overbelast raakt. Tast voorzichtig de plekken tussen de schouderbladen, in je nek en op de schouders af en geef de punten die in relatie tot je nekklachten herkenbare pijnsensatie veroorzaken wat extra aandacht (geef 8 tot 10 maal druk op de pijnplek). Probeer na de massage ook weer de nek en schouderspieren te strekken (niet overstrekken!).

5. Extra warmte

Warmte is goed bij stijve spieren, dus je kunt ook nog een warmtekruik of een verwarmde kersenpittenzak op je schouders en nek leggen. Dit kan bijv. savonds als je op de bank zit na het werk.

6. Massage bij de masseur

Wil je graag hulp bij het verlichten van je klachten in nek en schouders, dan kun je uiteraard een massage boeken. Vaak is een half uur massage al voldoende om de klachten te verlichten. Bovendien is het ook gewoon fijn als een ander de pijnplekken behandelt, terwijl je zelf ontspannen kunt liggen. Voor het verlichten van stijve nek- en schoudersspieren, is de Powerfitmassage uitermate geschikt. Mocht je je massage willen boeken, dan doe je dat het makkelijkst en snelst online.

N.B. Heb je vaak last van stijve nek- en schoudersspieren? Dan is het belangrijk om de oorzaak hiervan te achterhalen. Mogelijk ligt het probleem in je slaap- of werkhouding. Dan zullen de klachten pas echt verdwijnen als je de instandhoudende factoren oplost. Houden de klachten aan, worden ze erger of twijfel je erover? Dan doe je er goed aan om de huisarts te raadplegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *