Menu Sluiten

Triggerpoint behandeling

Veel lichamelijke klachten kunnen (mede) ontstaan zijn door zogenaamde triggerpoints, ook wel bekend als spierknopen. Simpel gezegd is een triggerpoint een plek in een spier waarvan de vezel verkrampt is. Deze triggerpoints kunnen ervoor zorgen dat je in de aangedane spier of in andere delen van het lichaam pijn ervaart.

Oorzaak ontstaan triggerpoints

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende oorzaak is chronische overbelasting van de spier, bijvoorbeeld door een verkeerde (werk/zit/slaap)houding of door sport.  Ook andere factoren zoals stress of depressie en een acuut spiertrauma door een ongeluk of een blessure zijn veelvoorkomende oorzaken van het ontstaan van triggerpoints.

Behandelwijze in de praktijk

Voorafgaand aan de behandeling hebben we eerst een intake om goed vast te stellen wat de klacht is en hoe/wanneer deze tot uiting komt. Door middel van spiertesten en onderzoek op de massagetafel wordt vastgesteld welke spieren de pijnklachten kunnen veroorzaken. De behandeling bestaat uit het uitoefenen van druk op de betreffende triggerpoints. Indien op de juiste punten druk wordt uitgevoerd, zal er een, in relatie tot de klacht, herkenbare pijnsensatie optreden. Na de behandeling kan er enige napijn optreden. Vaak is deze na 2 dagen verdwenen en is er al enige verlichting opgetreden.

Hoeveel behandelingen er nodig zijn om de pijnklachten te verhelpen, is onder andere afhankelijk van hoe lang de klachten al bestaan en in hoeverre de klachten in stand worden gehouden door bijv. de werkhouding. Ook de duur van de behandeling (45 of 60 minuten) is afhankelijk van hoeveel spieren betrokken zijn bij de klacht. Mocht je twijfelen welke duur je moet boeken, laat dan even een berichtje achter via whatsapp of e-mail en dan kunnen we in samenspraak bepalen wat het beste is.

Wat kun je zelf doen?

Om de pijnklachten efficiënt aan te pakken, is het van belang om tussen de behandelingen door ook thuis aan de slag te gaan met zelfbehandeling van de voornaamste triggerpoints. Belangrijk is verder om zelf na te gaan welke activiteit en/of houding precies de pijn veroorzaakt en of er sprake is van factoren die de klachten in stand houden (bijv. stress, werkhouding etc.).

“Bewustheid is het begin van een transformatieproces waarbij je kunt kiezen voor een ander manier van zijn.” – Ingspire.nl